traditioneel nederlands! Sinterklaas


Sinterklaas is een Nederlandse traditie die op de avond van 5 december wordt gevierd, maar de vele Sinterklaastradities beginnen al in november. Deze langverwachte en iconische viering is voor veel Nederlandse kinderen een spannend feest waar ze naar uitkijken.

Vanuit een buitenlands perspectief lijkt het Nederlandse Sinterklaasfeest misschien op Kerstmis, maar Sinterklaas is zeker niet de Kerstman! De Nederlandse Sinterklaas is gebaseerd op de christelijke Sinterklaas en hij wordt ook in Italië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Tsjechië, maar ook in het Midden-Oosten en sommige delen van Noord-Amerika vereerd. Het Sinterklaasfeest is een van de meest iconische Nederlandse feesten maar dit interessante feest wordt ook op een vergelijkbare manier in België, Luxemburg, Suriname en andere voormalige Nederlandse koloniën gevierd.

WIE IS SINTERKLAAS?

Sinterklaas is een statige man die ieder jaar met zijn stoomboot vanuit Spanje naar Nederland komt. Hij is een oude man met wit haar en een lange baard en draagt een rode mantel en mijter. Hij rijdt rond op zijn witte paard en loopt met een gouden staf.

De Nederlandse Sinterklaas is gebaseerd op de Griekse bisschop Nicolas van Myra, die werd geboren in Lycië (in het huidige Turkije). Hij stierf op 6 december 342 en in de 13e eeuw verkondigde de katholieke kerk 6 december als de naamdag van Sinterklaas. Net als bij Sint Maarten en andere heiligen valt de naamdag van Sinterklaas op de dag dat hij stierf.

Sinterklaas werd bekend door stiekem cadeautjes aan kinderen en armen te geven, door muntjes in de schoenen die buiten hun huis waren achtergelaten te stoppen. In de middeleeuwen bezocht Sinterklaas katholieke kloosterscholen en bracht hij cadeautjes voor de hardwerkende studenten en strafte hij de luie. Ook lieten kinderen hun schoenen op 5 december achter in de kerk in de hoop een cadeautje van Sinterklaas te krijgen. Nederlandse kinderen vieren dit vandaag de dag nog steeds door hun schoen naast de open haard of de voordeur te zetten. Ze zingen Sinterklaasliedjes en als ze braaf zijn geweest, komen Sinterklaas en zijn helpers - de Zwarte Pieten, snoepgoed of een klein cadeautje brengen.

Woordenschat

Om je op Sinterklaas voor te bereiden moet je de volgende woorden leren

Nederlands

Engels

Het feest The celebrations
De mijter The mitre
De rode mantel The red cloak
De lange baard The long beard
De gouden staf The golden staff
Het witte paard The white horse
Spanje Spain
De stoomboot The steam boat
De knecht The servant
Het cadeautje The present / Gift
De open haard The fire place
De schoen The shoe
Het liedje The song
Het gedicht The poem
De liedjes The songs
Het snoepgoed The sweets / candy

SINTERKLAAS WAS NIET ALTIJD GOED

Oorspronkelijk was het feest van Sinterklaas een katholieke viering, maar Nederland is nu een protestants land. Tijdens de reformatie raakten de katholieke vieringen uit de gratie in Nederland en rond 1600 werd in sommige delen van Nederland het katholieke Sinterklaasfeest zelfs verboden.

Sinterklaas werd gezien als een vertegenwoordiging van het katholieke geloof en Sinterklaas veranderde in een boogieman. Zijn mantel en mijter werden zwart en hij droeg kettingen en bellen om de kinderen bang te maken. Als je ondeugend was, zou de zwarte Sinterklaas je komen halen! In Duitsland en Tsjechië wordt Sinterklaas nog steeds in het groen afgebeeld en maakt de kinderen bang.

Ook al werd het Sinterklaasfeest verboden, het feest bleef erg populair en Sinterklaas is nooit helemaal verdwenen. In 1850 schreef een Nederlandse leraar een geïllustreerd kinderboek over Sinterklaas en dit boek vormt de basis voor de huidige Sinterklaastraditie. Het boek vindt Sinterklaas opnieuw uit en maakt hem weer braaf. Hij wordt weer rood het boek introduceert ook Zwarte Piet. Sommigen geloven dat de zwarte Sinterklaas de inspiratie voor Zwarte Piet kan zijn geweest.

SINTERKLAAS VS SANTA CLAUS

Zijn Sinterklaas en Sinterklaas dezelfde persoon? Ja en nee.

Zoals je inmiddels weet is Sinterklaas gebaseerd op Sint Nicolaas en vieren we Sinterklaas op 5 december en niet met Kerst. Sinterklaas maakt echter deel uit van het oorsprongsverhaal van de Kerstman.

Nederlandse kolonisten die zich in Amerika vestigden, namen hun Nederlandse tradities mee en bleven het Sinterklaasfeest in Amerika vieren. De Britse kolonisten deden hetzelfde en brachten Father Christmas mee. Na verloop van tijd smolten de Nederlandse Sinterklaas en de Britse Father Christmas samen en raakten ze geassocieerd met Kerstmis. Coca Cola gaf de Kerstman een make-over en dankzij de commercialisering keerde de Kerstman terug naar Nederland.

De Nederlanders kennen nu ook Santa Claus (of de Kerstman zoals we hem in het Nederlands noemen). De Kerstman wordt afgebeeld op kerstkaarten, inpakpapier en is te zien in films, maar de Kerstman is lang niet zo populair als Sinterklaas en hij is nog een vrij nieuw fenomeen.

Sinterklaas is dus niet hetzelfde als Sinterklaas, maar je ziet duidelijk overeenkomsten tussen Santa Claus- en Sinterklaastradities. Welke overeenkomsten heb je opgemerkt?